top of page

ARDUİNO NEDİR?


Bu yazımızda Arduino hakkında temel bilgiler vereceğiz.


Daha önce hiç yazılım öğrenmek istediniz mi ya da bunun için hiç çaba gösterdiniz mi? Evet kabul edelim, yazılım öğrenmek uzun ve zahmetli bir iştir ve bu yolda hedefe götüren birçok yol vardır ama asıl mesele sizin nasıl daha kolay öğrenebileceğinizdir. Yazılıma ilgi duyanlara, başlamış sonradan bırakmış olanlara ya da yazılım bilen ve bunu kullanmak isteyenlere bir müjdem var. Birazdan bahsedeceğim platform ile yazılım ve elektronik ile uğraşabilir, kolaylıkla yeni şeyler üretebilirsiniz.



Elektronik ve yazılım birbirinden farklı gibi görünselerde Arduino bu iki mühendislik dalını aynı çatı altında toplamıştır.

Arduino açık kaynak kodlu yazılım ve donanım platformudur. İtalyan bir firma tarafından oluşturulan ve günümüzde elektronik dünyasında çok önemli bir yer edinen mikro denetleyici temelli bir geliştirme kartıdır.


Açık kaynak; üretici firma tarafından devre şemaları, devreler, planlar, kodlar, kütüphaneler gibi bütün detayları ücretsiz olarak kullanıma ve paylaşıma açmış kaynaklardır. Peki bize sağladığı avantajlar nelerdir?

  • Yazılım ve donanım bilgilerine erişilebildiği için kendi kartlarınızı üretebilir ve satabilirsiniz.

  • Klon modeller daha düşük maliyetler ile üretilebilir.


Arduino, temel yazılım bilgileriyle kolayca kodlama yapabilir ve gelişmiş bir elektronik bilgisine gerek duymadan hobi, eğitim amaçlı veya profesyonel anlamda projeler yapabilir ve geliştirebilirsiniz.


LED yakıp söndürerek başlayacağınız bu serüvende drone, robot, akıllı ev otomasyonu, hırsız alarm sistemleri, park sensörü gibi daha gelişmiş projeler de yapabilirsiniz. Bu tamamen elinizdeki parçalara ve yaratıcılığınıza bağlıdır.


Arduino, bir kontrol kartı olup temelden gelişmişe birçok projede çok geniş bir yelpazede kullanılabilir.

Arduino ile sensörlerden bilgi alabilir ve bu bilgileri çeşitli yollarla işleyebilirsiniz. Ayrıca motor, led, buzzer gibi parçalardan çıktı alarak projenizi geliştirebilirsiniz. Birçok elektronik parçayı Arduino'ya bağlayarak kontrol edebilirsiniz. Bunun için sadece temel bir programlama bilgisi yeterlidir. Projeleriniz ilerledikçe gerekli olan elektronik ve programlama bilgisinin seviyesi de artacaktır.


Arduino, yapacağımız projelerin ihtiyaçlarına göre birçok model üretmiştir. Uygulamanızın büyüklük, küçüklük durumuna; pin sayısına, kullanım amacına göre bu çeşitlerden herhangi birini seçebiliriz. Bunlara Arduino Uno, Arduino DUE, Arduino Esplora, Arduino Leonardo, Arduino Mega, Arduino LilyPad, Arduino Pro Mini, Arduino Mini, Arduino Nano, Arduino Pro örnek verilebilir. Bu modellerin içinde en popüler olanı ve en çok tercih edileni Arduino Uno modelidir. Tüm bu modeller mikrokontrolcü barındıran belirli alanlarda özelleştirilmiş kartlardır.


Tüm Arduino modellerinde aynı yazılım dili kullanılırken kütüphaneler de hepsinde ortaktır.

İsterseniz kısaca en popüler birkaç model hakkında fazla teknik ayrıntıya girmeden bilgi verelim. Her bir model ile igili detaylı yazılara web sitemizden ulaşabilirsiniz.


ARDUINO UNO

Arduino Uno, tüm bu kartlar içinde yeni başlayanlar için en çok tercih edilenidir. Atmega128 mikrokontrolcüye sahip olan bu kart 14 dijital 6 analog pine sahiptir. 3.3v ve 5v çıkışlarına sahip olan bu kart, birçok şekilde güç kaynağı kullanma imkanına sahip olduğu için kullanıcılara avantaj sağlıyor. Arduino Uno'yu detaylı olarak anlattığımız yazıyı da okuyabilirsiniz.




ARDUINO NANO

Arduino Nano özellikleri bakımından Uno ile birbirine benzemesine rağmen Uno'dan daha küçük olması dolayısıyla fark yaratıyor. Küçük projeler yapmak isteyen kullanıcılar tarafından çok tercih edilen bu kart pin sayısı ve dağılımıyla Uno ile neredeyse aynıdır. Onu diğerlerinden farklı kılan özelliklerinden biri;bir breadboard yardımıyla kullanılıyor olması iken diğer bir farkı ise mikro USB ile programlanıyor olmasıdır.



ARDUINO MEGA

Uno'dan daha büyük bir yapıya sahip olan bu model; gelişmiş ve daha fazla pin gerektiren projelerde kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Uno'dan daha çok pine sahip olan bu kart Atmega2560 mikrokontrolcüye sahiptir. Arduino Mega'da 54 adet dijital 15 adet analog pin bulunmaktadır.




ARDUINO PRO MİNİ

Arduino Pro Mini, 14 dijital 8 tane analog pine sahiptir. Pro Mini hakkında bilmemiz gereken önemli bir konu ise USB ile programlama seçeneğimizin olmamasıdır. Kartı programlamak için USB-seri dönüştürücü veya başka bir Arduino kullanılabilirsiniz. Çok küçük ve ince bir tasarım olması için pinleri lehimsiz olarak gelen bu ürünü içinden çıkan headerlar ile kullanabilir ya da direkt kablolarınızı üstüne lehimleyebilirsiniz.





LİLYPAD


LilyPad Arduino tarafından özel olarak geliştirilen bir giyilebilir teknoloji ürünüdür. Bu kart kumaşlara dikilmek için tasarlanmış olup gerekli koşulları sağladığınızda yıkanabilir. Uno ile aynı şekilde 14 dijital 6 analog pine sahip olan bu kartta Atmega328 işlemcisi mevcuttur.



Bir başka yazıda görüşmek dileğiyle:)





0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page