top of page

Arduino Uno Özellikleri Nelerdir?

Daha önce Arduino ve modelleri hakkında bilgi vermiştik. eğer okumadıysanız buradan ulaşabilirsiniz. Bu yazımızda ise en çok tercih edilen model olan UNO modelini inceleyeceğiz. Yazımızda Uno R3 modeli özellikleri, ülkemizde yaygın olarak kullanılan CH340 versiyonu ve orijinal ve klon Arduino arasındaki farkları bulabilirsiniz.



Arduino Uno tek başına basitten karmaşığa ihtiyacınız olan tüm işlemleri halledebilecek şekilde üretilmiş olan Arduino modelleri arasındaki en standart karttır. Çok fazla teknik detaylara yer vermeden yazımıza başlayalım.


Arduino Uno Pin Dağılımı

  1. Usb Girişi

  2. Güç Soketi

  3. Analog Pinler

  4. Vin Pini

  5. Güç Pinleri

  6. Reset Pini

  7. İşlemci

  8. On Ledi

  9. Dijital Pinler

  10. PWM Pinleri

  11. TX-RX Ledleri

  12. Reset Butonu

Arduino Giriş ve Çıkış Pinleri:

Arduino Uno üzerinde 14 dijital ve 6 adet analog pin bulunur.

  • Analog Pinler (3): Arduino üzerinde A0’dan A5‘e kadar 6 adet pin mevcuttur. Arduino Analog pinleri sadece giriş olarak kullanılabilir, çıkış veremez. Çıkış özelliği PWM pinleri yardımıyla kullanılabilir. Analog pinler 0 ile 1023 değerleri arasında olur.

  • Dijital Pinler (9): Dijital pinler giriş ve çıkış olarak kullanılabilir. Hem sensörlerden gelen verileri okuyabilir hem de LED yakma gibi işlemleri yapılabilir. Pinler 0’dan 13’e kadar sayılarla numaralandırılmıştır ve 5V, 40 ma ile çalışır.

***( 0 ve 1 numaralı pinler, RX ve TX pinleridir. Bilgisayar ile harici bağlantı için kullanılır.)

  • PWM Pinleri (10): 3, 5, 6, 9, 10, ve 11 numaralı dijital pinlerin yanında (~) işareti vardır, bu pinler PWM özelliği göstermektedir. PWM pinleri analog çıkış olarak da kullanılabilir. PWM pinlerinden 0 ile 255 arasında değer okunur.


Güç Girişleri:

Arduino' ya 3 farklı yol ile enerji verilebilir.

  • USB Girişi (1): Bu giriş iki amaç için kullanılır. İlk olarak bilgisayardaki kodlarımızı Arduino' ya gönderirken ikinci olarak ise Arduino bilgisayara bağlı olduğu süre boyunca güç kaynağı işlevi görür..

  • Güç Soketi (2): Uygun bir pil başlığı veya adaptör yardımıyla besleme yapılabilir. Arduino kartı 6-20V arasında çalışmasına rağmen uzmanlar 7-12V kullanımını önermektedir.

  • Vin Girişi (4): Vin girişi ile 9-12V arasında bir gerilim verebilirsiniz.

  • (+) girişi buraya (-) girişi ise bir gnd pinine bağlayarak kullanabilirsiniz.


Güç Pinleri(5):

  • 5V: Projenizde kullandığınız bileşenler için 5V'luk bir çıkış alabilirsiniz.

  • 3.3V: Bazı sensörler veya parçalar için gerekli olan 3.3V'luk enerjiyi sağlar.

  • GND Pinleri: Topraklama ( - ) pinidir.


Reset Pini (6): Topraklama yaparak Arduino'yu resetlemenize yardımcı olur.


İşlemci (7): ATmega328P işlemcisi ile yazdığımız kodlar bu işlemciye gönderilir ve işlenir.


Ledler:

Arduino Uno üzerinde 4 adet led vardır.

  • On Ledi (8): Kartın çalıştığını sürece yanacaktır.

  • Tx-Rx Ledleri (11): : Haberleşme LED’leridir. Bilgisayardan karta kod yüklenirken iletişim kurmak için bu ledler kısa süreli yanıp söner.

  • L Ledi: 13 numaralı dijital pine bağlı olan leddir.

Reset Butonu (12): Arduino UNO’daki kod baştan başlatılır.


Arduino Uno modelinin teknik özellikleri genel olarak böyleydi. Ülkemizde Arduino Uno R3 CH340 modeli çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunun en önemli nedeni çok ekonomik olmasıdır.




Bu modelin bize sağladığı çok güzel bir yarar vardır. İşaretli olan yerlere dişi headerlar yerleştirerek ilgili pinleri çoğaltabilir ve Arduino' yu modifiye edebilirsiniz.




Klon ile Orijinal Arduino arasında ne gibi farklılıklar vardır?

Daha önceden de bahsettiğimiz gibi Arduino açık kaynaklı bir platformdur. Bu nedenle farklı firmalar tarafından kolayca ve hiçbir ücret ödemeden üretilebilir. Bu durum maliyeti düşürdüğü için ekonomik olarak daha cazip olmaktadır.


Peki arasındaki farka gelecek olursak, orijinal Arduinoda Atmega mikrokontrolcü kullanılırken klon modellerde ise CH340 versiyonu kullanılır. Aradaki fiyat farkı bunun gibi komponentlerin farklı olmasından kaynaklanır.


Orijinal ile klon Arduino arasında işlevsel olarak herhangi bir fark yoktur fakat aralarında kalite farkının olduğunu unutulmamalıdır.


 
Bir yazımızın daha sonuna geldik, gelecek yazımızda görüşmek üzere:)

Fırsatları kaçırmamak için sosyal medya hesaplarımızı takip etmeyi unutmayın.


Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page